Wereld Malbec Dag 17 april

Vandaag is het wereld Malbec dag en hoewel deze blauwe druif zijn origine heeft in Frankrijk is hij nu vooral bekend om zijn wijn uit de nieuwe wereld en dan in het bijzonder uit Argentinië. Fransman Michel Pouget nam deze druif in de 19e eeuw mee van Frankrijk naar Argentinië, waar de druif goed gedijt in het warme en droge klimaat.

Côt

Malbec druifranken voor Dag van de Malbec

De druif wordt nog steeds op kleine schaal gebruikt in onder andere het zuidwesten van Frankrijk, maar het wisselvallige klimaat daar zorgt nog weleens voor tegenvallende oogst. Overigens is de druif in dit gebied meer bekend onder de naam Côt. Waar de donkerblauwe kleur van de Malbec zorgt voor een bijzonder donkere, stevige en tanninerijke wijn met tonen van bramen en pruimen.

Nieuwe wereld

Malbec druif uit de nieuwe wereld Argentinië

Daarentegen wordt de Malbec op grote schaal aangeplant in het Mendoza gebied van Argentinië waar het klimaat voor deze druif optimaal is. De Malbec druif uit Argentinië geeft een rondere, vollere en zachtere smaak dan wijn van dezelfde druif uit Frankrijk. De Argentijnse wijn smaakt fruitiger en bevat minder tannines met elementen van bramen, pruimen,, zwarte bessen en kersen, vanille en soms zelf chocola. Na houtrijping krijgt een Malbec wijn zachtere tannines, waardoor een betere balans ontstaat tussen de diverse smaakbepalende elementen.

Dag van de Malbec

Malbec wijn op een kaasplank met bramen en blauwe bessen

Op 17 april 1853 overtuigde de toen regerende president van Argentinië zijn regering ervan dat de wijnbouw in Argentinië financieel gestimuleerd moest worden. Want hoewel er vanaf de 16e eeuw al wijnbouw was, bleef sterke en grote ontwikkelingen uit. Door zijn initiatief werd de Franse wijnbouwer Michel Pouget uitgenodigd om een wijnrank naar Argentinië te brengen. Sindsdien is de Malbec de nationale trots van Argentinië en is 17 april uitgeroepen tot Wereld Malbec Dag.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *