Wat zijn tannines?

Wat zijn tannines?

De doorgewinterde wijnproevers nemen een teug van hun rode wijn en geven hierna vaak direct aan of een wijn hoog of laag zit in de tannine, maar wat is dat nou eigenlijk tannine?

Tannine

Na het persen van de druiven komen er polyfenolen, dit is de wetenschappelijk naam voor tannine, vrij uit de schil, pitjes en stelen van de druiven, maar ook uit de vaten waarin de wijn wordt gerijpt. Deze tannines werken als een natuurlijke bescherming van de wijn, zo beschermen de polyfenolen door hun natuurlijk antioxidant tegen bacteriën en werkt als een conserveringsmiddel. Daarom is een rode wijn langer houdbaar dan bijvoorbeeld een witte wijn of rosé. Maar de tannines zijn daarnaast ook van cruciaal belang voor de kracht die de wijn krijgt en bepaalt dus uiteindelijk de body van een rode wijn.

Rode wijn druif

Rode wijn

De hoeveelheid van tannine in een wijn is erg afhankelijk van druivensoort, hoe lang de druivenschillen, pitten en steeltjes bij het druivensap hebben gezeten. Daarnaast speelt het ook nog een rol of de wijn wordt gerijpt op een houten vat of niet en hoe lang deze uiteindelijk gerijpt is op het vat. Ook in witte wijn en rosé zit tannine maar omdat de schillen, pitten en steeltjes hier maar heel kort bij het druivensap zitten tijdens de productie is dit veel lager dan bij rode wijn. Daarom is de aanwezigheid van tannine of looizuur vaak overduidelijk bij een rode wijn.

Stroef mondgevoel

Als een rode wijn hoog in de tannine zit dan merk je dat bij de eerste slok direct. Je krijgt een droge tong, je tanden voelen stroef en soms trekken zelfs je kaken samen. Een wijn die té hoog in zijn tannine zit voelt onprettig in de mond en volgens ons kun je deze het beste gewoon door de gootsteen spoelen.

Fierce Red 100% Tempranillo
Wine 4friends Fierce Red 100% Tempranillo

Tempranillo

Rode wijnen die gemaakt worden van de tempranillo druif zijn over het algemeen zacht met een gemiddelde hoeveelheid tannine. Daarnaast is een tempranillo relatief laag in zuurgraad en door zijn zachte en fruitige smaak zeer geschikt voor ook de beginnende rode wijndrinker. Daarnaast is hij door zijn vriendelijke karakter ook perfect om te drinken zonder eten erbij en daarmee de ultieme rode wijn voor bij een borrel.

Wist je dat?

Tannine of looizuur hetzelfde is? Tannine komt van het Latijnse woord ‘tannare’ wat letterlijk looien betekent. Daarom kun je zowel de benaming tannine of looizuur gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *