Wat is kurk

De beleving van kurk

Toen ik nog blue was in de wereld van de wijn keek ik geïntrigeerd naar mijn glas wijn op zoek naar stukjes kurk, als ik iemand hoorde zeggen dat er kurk in de wijn zat. Tevergeefs weet ik nu, want kurk proeven heeft niets te maken met stukjes kurk die in je wijn drijft, wist ik veel!

Jaren later toen ik mij wat meer ging verdiepen in de soorten wijn die ik dronk en de manier waarop wijn allemaal gemaakt wordt, werd mij pas duidelijk wat de term ‘kurk’ betekende.

Kurk is kurk

Kurk is een natuur product, ze worden direct uit de gedroogde schors van de Kurkeik gesneden of gemaakt van samengeperste (resten) kurk. Hoewel een fles met een kurk volgens de echte wijnkenner belangrijk is voor de ‘beleving’ van de wijn, kleeft er ook een risico aan. Want ondanks dat er strenge hygiëne eisen gesteld worden aan de fabricage van kurk heeft 3 tot 4% van de flessen met een natuurkurk namelijk toch last van een schimmel. Deze scheidt de stof TCA af en helaas wordt de wijn hierdoor ondrinkbaar. Je leest soms dat je de wijn bij ‘kurk’ moet decanteren of luchten, maar niets is minder waar. Helaas is er voor wijn met kurk maar 1 oplossing en dat is de gootsteen.

 

Natte hond

De enige juiste manier om er achter te komen of jouw wijn geen kurk heeft is door aan jouw wijn te ruiken voordat je een slok neemt, stinkt het naar natte hond of erger. Grote kans dat jouw wijn dan niet goed is en dat je beter voor een ander wijntje kunt gaan. Ruik niet aan de kruk, deze ruikt altijd naar kruk en niet bijzonder lekker in mijn optiek

!Tip!

Heb je de wijn nog niet zo lang geleden gekocht, doe de winkel waar je hem gekocht hebt dan een plezier en meldt het. De kans is namelijk groot dat meer flessen uit dezelfde productielijn hetzelfde probleem hebben, zij kunnen dan actie ondernemen en zorgen dat andere klanten geen kurk in hun wijn vinden.

 

Mogen wij iets vragen?

Heb jij weleens last gehad van kurk? Laat het ons weten op onze sociale media kanalen, wij zijn benieuwd naar jullie verhalen!

Veel liefs!

Elke, Helma, Mascha en Mariëlla 

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *