wijn weetje: Wat is kurk in je wijn?

Wat is kurk in je wijn?

Ik proef kurk

Je hoort mensen er over praten, er worden sketches over gemaakt en er wordt gekscherend vaak ‘Gast, ik proef kurk’ geroepen tijdens het wijn drinken, maar wat is het nou eigenlijk precies als men het heeft over kurk in wijn?

Anders dan men vaak denkt kun je kurk niet in je wijn zien, het hebben van kurk in je wijn betekent niet dat er letterlijk stukjes kurk in je wijn drijven. Stukjes kurk in je wijn is misschien ook niet lekker maar verder onschadelijk, haal ze even met je vinger uit je wijn en dan heb je over het algemeen een prima wijn tenzij … er toch kurk in je wijn zit.

Foutje bedankt

Kurk in je wijn wordt gezien als wijnfout. De geur die van de wijn afkomt is muf, ruikt naar schimmel of karton. Ook veel mensen vergelijken de geur met die van een natte hond of vuile vaatdoek. Naast deze geur ruik je bij kurk weinig andere dingen in de wijn. Ruikt de wijn muf, schimmelig of naar natte hond? Drink hem dan absoluut niet, ook niet een slokje om te proeven.

De geur van zwavel in je wijn is geen teken van kurk, de geur van zwavel is vaak afkomstig van het gistingsproces en kan soms de mooiste wijnen opleveren. Soms moet je door een aroma heen proeven. Maar niet bij kurk!

Trichlooranisol oftewel TCA

TCA is de boosdoener in de wijn als je het hebt over kurk in wijn. TCA is een chemische reactie tussen geurstoffen, schimmels en gisten die zich aan chloorresten hechten. Kurk is een natuurproduct en wordt gewonnen uit de kurkeik. Chloor werd vroeger gebruikt als schoonmaakmiddel in de kurkproductie. Toen kwam kurk in wijn nog veel vaker voor. Sinds 1996 is het gebruik van chloor bij de productie van kurk verboden en hebben ze alternatieve middelen gevonden om de kurk voor productie te prepareren waardoor ze kans op het ontstaan van de chemische reactie Trichlooranisol tot het minimum beperken.

Toch komt kurk in wijn nog steeds voor. Chloor wordt namelijk nog wel gebruikt als schoonmaakmiddel voor pallets of wijnkisten. Worstcasescenario ontstaat de chemische reactie TCA al in het houten vat tijdens de rijping van de wijn waardoor een heel vat wijn verloren gaat of waardoor je ook kurk kunt hebben in wijnen die uit een fles met een schroefdop komen.

Kurk of schroefdop?

Hoewel een kurk of schroefdop niets te maken heeft met de kwaliteit van de inhoud van de fles, hebben wijnkenners toch vaak de voorkeur voor kurk en wij ook. Niet alleen omdat het ontkurken van wijn een deel van de wijnbeleving is, zeker als je verwacht een mooie wijn in de fles aan te treffen begint de voorpret al bij het ontkurken van de fles, maar ook is kurk heel duurzaam.

Kurk wordt tegenwoordig geproduceerd zonder gebruik te maken van giftige afvalstoffen, daarnaast is kurk 100% natuurlijk, milieuvriendelijk, recyclebaar en volledig biologisch afbreekbaar.

Daarnaast absorberen kurkeiken CO2 en produceren zuurstof. Door het ontschorsen van de kurkeiken nemen ze 3 tot 5 keer zoveel CO2 op dan niet geoogste kurkeiken. Daarmee is het gebruik van kurk duurzaam en goed voor het milieu, sterker nog het gebruik van kurk draagt bij tot het verlagen van de CO2 uitstoot.

Wist je dat een kurkeik 20 tot 25 jaar moet groeien om kwalitatief goede kurk voor wijnkurken te leveren? Ze kunnen tot wel 200 jaar oud worden, waardoor ze ongeveer 16 keer geoogst kunnen worden.

1 kurkeik is goed voor wel 4.000 wijnkurken.

Proeven van wijn

Het ruiken en proeven van wijn voordat hij wordt geschonken aan je gasten of tafelgenoten is dus niet alleen voor de vorm. Het beoordelen of de wijn geen ‘fout’ bevat kun je beter zelf doen dan dat je deze klacht krijgt van gasten of tafelgenoten.

Wist je dat je wijn in een restaurant als tafelheer of tafeldame niet proeft om te kijken of je de wijn lekker vindt? De ober laat jou de wijn proeven om te controleren of de wijn geen fout bevat zoals kurk, oxidatie of als ze te oud zijn. Ruikt een wijn stoffig, muf of naar azijn? Drink hem dan niet.

Hoe je wijn moet proeven? Dit kun je lezen in onze blog https://www.wine4friends.nl/hoe-wijn-proeven/ of organiseer een keer een proeverij met vrienden en familie, kijk voor meer informatie: https://www.wine4friends.nl/wijnproeverij/

TIP!

Vind je het wijnproeven in een restaurant nog moeilijk of twijfel je na het proeven? Vraag de ober of sommelier van het restaurant om voor je te proeven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *