Wanneer is wijn uitgevonden

Wijn is al zo oud als de weg naar Rome, sterker nog het is ouder. De geschiedenis van wijn gaat al duizenden jaren terug. De oorsprong is door historici terug herleid naar het gebied dat wij nu kennen als Irak en Iran, het toenmalige Mesopotamië en de Kaukasus.  Echter heeft Georgië een wijntraditie van meer dan 7.000 jaar oud en zij claimen het oorspronkelijke wijnland te zijn.

Zowel wie als wanneer het allereerste eureka moment geweest is zal voor altijd een raadsel blijven, ver voor de geletterdheid werden er al grote hoeveelheden wijn gedronken. Maar dat was toen nog niet in de vorm zoals wij dat nu kennen. Er werden ingrediënten aan toegevoegd om de wijn goed te houden en de juiste smaak te geven. Zo werden er kruiden, honing maar ook bijvoorbeeld hars aan toegevoegd. Door de hars kon de wijn in amforen oftewel kruiken bewaard worden die van zichzelf te poreus waren om de wijn goed te bewaren.

In de oudheid heeft wijn vooral een religieuze functie, zowel in de huidige geloofsovertuigingen als de oude niet meer gepraktiseerde geloven speelde wijn een grote rol. Door zijn roesverwekkende oftewel dronken makende eigenschap werden er bovennatuurlijke krachten aan de wijn toegedicht.

Rare jongens die Romeinen

Maar dankzij hun hebben wij wijn. Het waren namelijk de Romeinen die uiteindelijk zorgde voor de verspreiding van het fenomeen wijn in Europa. Maar in het oude Egypte zijn bij opgravingen oude kruiken gevonden met het jaartal en het druivensoort op de fles geschreven, wat het begin aangeeft van de wijnproductie zoals wij dat nu ook kennen.

Dankzij de monniken heeft de wijnbouw de tand des tijds overleefd. Het waren de monniken die ondanks de val van het Romeinse Rijk, de invallen van de Hunnen en de volksverhuizingsperiode in hun kloosters wijn bleven verbouwen. Dit was nodig omdat zij hier gebruik van maakte bij de Christelijke erediensten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *