Waarom zit rode wijn in een groen fles? Je leest het in onze blog.

Waarom zit rode wijn in een groene fles?

Rode wijn en groene fles

Nadat wij een (redelijk goede) rode wijn hadden gedronken uit een kleurloze fles, wat er op tafel erg gezellig uit zag, gingen wij op onderzoek waarom niet meer rode wijnen in witte glazen fles zit. Hoewel er heel veel verschillende kleuren (wijn) flessen op de markt zijn, wordt de traditionele groene fles het meest gebruikt. Binnen de groene fles worden tal van variaties gebruikt, zo wordt een witte droge wijn vaak gebotteld in een lichte groene fles, maar voor een goede rode wijn kiest men vaker voor een donker groene fles. Maar waarom?

It’s simple

Het antwoord bleek echter heel simpel, net als wij heeft een goede wijn bescherming nodig tegen de zon. Daar waar wij onze zonnebril opzetten als de zon te fel of te sterk is, beschermt het donkere glas de wijn tegen zonlicht. Dit zonlicht zorgt er namelijk voor dat de natuurlijke antioxidant in de wijn wordt afgebroken, waardoor oxidatie kan optreden en dat willen we simpel weg niet. Oxidatie zorgt er voor dat een wijn bijvoorbeeld naar azijn gaat smaken. Een gekleurde fles zorgt met zijn getinte glas dat het zonlicht geblokkeerd wordt en dat de natuurlijke antioxidanten in de wijn bewaard blijven.

Wit en rosé

Witte wijn en rosé van het merk wine 4friends

Witte en rosé wijnen zijn voornamelijk verkrijgbaar in kleurloze flessen. Dit komt omdat het de bedoeling is dat wij deze wijnen jong drinken. Daarnaast krijgen deze wijnen geen houtlagering en de meeste soorten ontwikkelen na het productieproces niet verder. Advies is om deze wijnen binnen het eerste jaar na oogsten te drinken, dan is zij op haar best en heerlijk om te drinken.

Desalniettemin geldt voor alle wijn dat zij het beste op een donkere en koele plaats bewaard kan worden.

En onze ultieme tip is natuurlijk dat je vooral van de wijn moet genieten, alleen een echte bewaarwijn is gemaakt en bedoeld om lang in jouw wijnkelder te laten liggen. De meeste wijnen zijn gewoon bedoeld om lekker op te drinken en zoals je weet bij voorkeur met vrienden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *