Roses are red ..

Roses are red ….

Wijnproeverij bij Les Freses

Het is alweer 2 weken geleden dat wij bij de mooie bodega van Les Freses (https://www.lesfreses.com/) in Jesus Pobre (Allicante, Spanje) waren voor een rondleiding en een proeverij. Deze Bodega wordt gerund door Mara, een inspirerend verhaal over een sterke vrouw in een mannenwereld die vanuit haar passie onderneemt die ooit in haar garagebox begon, wij voelen een band, met haar wijnproductie. Op het oude aardbeienland in Jesus Pobre verbouwt zij druiven voor haar eigen wijn. Als je in de buurt bent van Jesus Pobre zeker een bezoekje waard!

Tijdens de rondleiding in de velden vielen ons de rozenstruiken naast de wijnranken op, maar waar dient dit nu precies voor. Onze gids (de vader van Mara, nemen wij aan) legde ons het in zijn beste Engels uit, maar helemaal begrepen wij het niet dus hebben wij het bij thuiskomst nog maar een keer opgezocht.

Rozen bij de wijnranken

Rozenstruik bij Wijnrank

Het blijkt dus dat de rozen voor een rij met wijnstokken wordt geplant als een alarm. De rozenstruiken zijn namelijk erg gevoelig voor de schimmels die de wijnstokken ook kunnen aantasten. De rozenstruiken zijn net iets gevoeliger voor de schimmels dan de wijnstokken en zo kan de wijnboer op het moment dat hij dit merkt actie ondernemen om de ziekte te bestrijden voordat de schimmel de druiven of druivenstokken bereikt.

De schimmels zijn erg slecht voor de druiven waardoor het voor de boer belangrijk is om zo snel als mogelijk te starten met bestrijding, om zo verlies van wijnproductie te voorkomen.

Overigens worden de schimmels bij een constatering van een schimmel bestreden met voor de biologische teelt geschikte bestrijdingsmiddelen. Bij de keuze van bestrijdingsmiddel wordt gekeken naar een een goede balans tussen effectiviteit en eventuele neveneffecten.

Een gezellige veldwachter

Mascha en Elke bij Les Freses

Dus naast dat het erg gezellig staat in de druivenvelden is het ook nog eens ontzettend nuttig dat de rozenstruiken als ware veldwachters staan te pronken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *