Als de thermometer een graadje of 15 aantikt dan begint de rosé al zachtjes te roepen. Zodra het zonnetje tevoorschijn komt is deze wijn razend populair. Alhoewel Rosé de ultieme zomerwijn is, smaakt hij nog zeker zo goed in het najaarszonnetje. Nog even een moment negeren dat de winter in aantocht is en genieten van een zonnetje op je snoet en een glas rosé in de hand.
Maar hoe wordt rosé eigenlijk gemaakt? Veel mensen denken dat rosé een mengeling is van rode en witte wijn en alhoewel dit geen verkeerde gedachte is wordt rosé eigenlijk op 3 verschillende manieren geproduceerd.
Methode 1. Mengen
Zoals hierboven beschreven is het mengen van rode en witte wijn 1 van de methoden om rosé te maken, maar deze manier is in Europa niet toegestaan. Er zijn wel uitzonderingen op deze regel, zo worden rosé champagnes of andere mousserende wijnen wel gemaakt door middel van mengen. Buiten Europa wordt deze methode echter wel toegepast, niet altijd maar er zijn wijnmakers die bijzondere rosé wijnen maken door rode en witte wijn met elkaar te mengen.
Methode 2. Direct persen
Oftewel pressurage direct is de meest gebruikte methode om rosé wijnen te produceren. De druiven worden na de oogst direct kort en licht geperst. Door deze persing krijgt de rosé zijn roze lichte kleur. De rest van het productieproces is gelijk aan die van witte wijn dus de druivenschillen en het sap worden gescheiden, waarna het sap door vergisting wijn wordt. Bij vergisting wordt het suiker uit de druiven omgezet in alcohol, hoe meer vergisting er plaats vindt hoe minder restsuiker achterblijft in de wijn en hoe droger de rosé wordt. Na het vergistingsproces gaat de rosé in stalen vaten, waar de wijn de tijd krijgt om te rusten en te rijpen. Aan het eind van het proces, voordat de rosé wordt gebotteld, wordt de wijn geklaard.
Methode 3. Bloeden
Of in het frans: saigner.
Deze methode lijkt in het begin veel op de productiemethode van rode wijn. De druiven gaan met schil en al in de vergistingstank, maar anders dan bij rode wijn blijven de schillen en pitten maar heel kort bij het sap. Hoelang de schillen en pitten bij het sap blijven is afhankelijk van de kleur die de wijnmaker aan zijn rosé wil geven. Leuk feitje, bij de populaire Provence rosé wijnen moet minimaal 20% van de wijn volgens deze methode gemaakt worden. Veel Provence rosé wijnen zijn dan ook een blend (niet gemaakt van 1 soort druif). Als de wijn de gewenste roze kleur heeft bereikt, laat de wijnmaker het sap weglopen, hier komt de term bloeden vandaan. Daarna is het proces hetzelfde als bij witte wijn (zie ook Methode 2: Pressurage Direct)
Kleuren van de rosé
Wist je trouwens dat rosé heel veel verschillende soorten roze kan zijn? Een aantal kleuren die je zou kunnen tegenkomen bij het kiezen van een rosé zijn:
- Steen roze
- Rubi roze
- Magenta roze
- Framboos roze
- Kersen roze
- Perzik roze
- Zalmroze
- Magnolia roze
- Barbe-A-papa (ja echt waar!)
- Antiek roze
- Koraal
- Rozenblaadjes roze
- Melk roze
- Bleekroze oftewel Pale
De kleur van de rosé verschilt vaak ook per regio en zo ook de kleurnaam die ze er aan geven.
Is een lichte of Provence rosé nou per definitie lekkerder dan een donkere rosé uit een ander wijngebied?
Hierop kunnen wij volmondig NEE antwoorden. De kleur is afhankelijk van de voorkeur van de wijnmaker en natuurlijk van de wijndruif (Vitis Vinifera) en zo ook de smaak van de wijn. Die op zijn beurt ook weer bepaald wordt door waar de druif groeit (het terroir) De smaak, maar ook hoe droog of hoe zoet een rosé smaakt heeft niets te maken met de kleur. Rosé wijnen kunnen een allerlei arom’s en smaken hebben. Dus laat je niet misleiden met het idee dat alle lichte rosé wijnen droog en lekker zijn én laat het vooroordeel dat donkere rosé wijnen altijd zoet zijn ook eens links liggen. Dan word je misschien wel positief verrast!
Druivensoorten
Rosé wijn wordt net als rode wijn gemaakt van blauwe druiven, maar alleen van de blauwe wijndruiven oftewel de Vitis Vinifera mogen wijnen gemaakt worden. Binnen deze plantensoort heb je veel blauwe druivenrassen oftewel druivenvariëteiten waarvan rosé gemaakt wordt. De druiven die hier veel voor gebruikt worden zijn onder andere:
- Pinot Noir
- Grenache
- Cinsault
- Syrah
- Cabernet Sauvignon
- Tempranillo
- Monastrell
- Mourvèdre
Houdbaarheid van Rosé
Rosé wijnen zijn vaak wijnen die niet veel rijping nodig hebben om zijn optimale smaak te bereiken. Rosé wijnen zijn dan ook over het algemeen geen bewaarwijnen, maar uitzonderingen daargelaten. De meeste rosé wijnen kun je ongeopend ongeveer 1 jaar bewaren, maar beter is het om deze gewoon na aankoop lekker op te drinken.
Geopend kun je een rosé vaak 2 tot 4 dagen bewaren. Bewaar hem wel in de koelkast en bedenk je wel dat zodra je de fles opent de kwaliteit van de wijn minder wordt. Wil je van zijn optimale smaak genieten? Drink hem dan bij voorkeur direct op met een fijn gezelschap.
Veelgestelde vragen over rosé
Hoe wordt rosé gemaakt?
Rode wijn mengen met witte wijn.
Provence rosé lekkerder dan donkere rosé?
Komt lichte rosé altijd uit de Provence?
Is donkere rosé altijd zoet?
Wat is het verschil tussen een lichte en een donkere rosé?
Is Spaanse rosé altijd zoet?
Van welke druif wordt rosé gemaakt?
Hoe smaakt rosé?
Welk glas gebruik je voor rosé?
Hoelang blijft rosé ongeopend goed?
Hoelang is rosé na openen houdbaar?