Het drinken van wijn op de juiste temperatuur is geen wijn gezwets. Sterker nog een wijn die op een verkeerde temperatuur gedronken wordt kan een hele andere smaak hebben. Zo komt bij een wijn die te warm gedronken de alcohol (te) sterk naar voren en dit gaat ten koste van de heerlijke fruitsmaken die de wijn bevat. Drink je wijn te koud dan is deze vaak zuur en verdwijnen de heerlijke aroma’s in het glas.
Maar wat is de juiste serveertemperatuur voor wijn? Wij leggen het hieronder uit.
Witte wijn
Witte wijn is het lekkerst als deze gekoeld is, maar let op! Bewaar jij jouw witte wijn in de koelkast? Haal deze dan 10 minuten voordat je hem gaat serveren uit de koelkast zodat hij op de juiste temperatuur komt of bewaar de witte wijn NIET in de koelkast en leg hem 3 uur voordat je hem gaat serveren even de koelkast.
Maar wat is dan precies de juiste serveertemperatuur voor witte wijn?
Een droge witte wijn serveer je het beste op een temperatuur tussen 9 en 11 graden Celsius.
Een vol krachtige witte wijn serveer je het beste op een temperatuur van 11 tot 13 graden Celsius.
Tip!
Een koelkast is te koud voor wijn, want deze staat normaal ronde de 5 graden Celsius. Bewaar jij jouw flessen witte wijn of rosé in de koelkast, haal deze dan 10 minuten voor serveren uit de koelkast of leg de wijn pas 3 uur voordat je hem gaat serveren in de koelkast.
Rosé
Rosé wordt op dezelfde temperatuur gedronken als een droge witte wijn. Drink hem niet te koud, maar zeker ook niet te warm. Dit gaat ten koste van de heerlijke fruitsmaken van rosé.
Een rosé serveer je het beste op een temperatuur tussen de 9 en 11 graden Celsius.
Rode wijn
Rode wijn wordt snel en vaak te warm geserveerd. Dit komt door het kamertemperatuur advies dat gegeven wordt. Maar dit advies dateert uit een tijd waarin de huizen slecht geïsoleerd waren en er nog geen centrale verwarming was, de gemiddelde huiskamertemperatuur was toen 17 graden Celsius. Dat is wel wat anders dan de aangename 20 graden die het nu is. Ons advies is dan ook, zet de rode wijn vlak voor het serveren even koel weg, dit kan buiten, in de koelkast of op een andere koele plek. Een rode wijn die te warm wordt geserveerd heeft weinig fruit, teveel alcohol en teveel tannine, en dat is jammer. Een krachtige volle rode wijn kan meer temperatuur aan dan een jonge rode wijn. Dus let goed op de juiste temperatuur.
Een lichte soepele rode wijn serveer je tussen de 14 en 16 graden Celsius.
Een volle krachtige rode wijn serveer je tussen de 16 en 18 graden Celsius.
Er wordt vaak geschreven dat een rode wijn beter bij de herfst of winter past en dat geldt zeker voor de volle en krachtige rode wijnen, maar heb je weleens een jonge fruitige wijn licht gekoeld gedronken in de zomer? De Spanjaarden doen dit al heel lang en wat ons betreft moet iedereen weten hoe dit smaakt. Wij zijn fan!
Serveer een jonge en fruitige wijn ind e zomer tussen de 11 en 13 graden Celsius zo komt de fruitsmaak van de wijn meer naar voren, heerlijk bij vis of vlees van de BBQ.
Tip!
Schenk je glas wijn (ongeacht de kleur) in de zomer maar voor een kwart vol. Hoe langer je over jouw glas wijn doet hoe warmer de wijn wordt. Je kunt dus beter nog een keer bijschenken dan dat je te warme wijn zit te drinken. Het vasthouden van je wijnglas bij de steel helpt hier ook bij. Zorg dat je hand geen contact maakt met het glas zelf, anders warmt je hand het glas en dus ook de wijn op
Vergeten om je wijn koud te leggen?
Geen probleem met deze tip geniet je binnen no time van een heerlijk koel glas wijn.
Benodigdheden:
Wijnkoeler (of een emmer werkt ook prima)
Koud water uit de kraan
Ijsblokjes
2 grote el. Keukenzout (dit is niet voor in de wijn)
Vul de wijnkoeler of de emmer voor de helft onder de kraan met koud water en vul hem voor de andere helft met ijsblokjes. Doe hier de 2 grote eetlepels keukenzout bij en meng even goed met een pollepel o.i.d.
Zet jouw wijnfles in dit mengsel en binnen 5 tot 10 minuten kun je genieten van een heerlijk gekoeld glas wijn.
Hoe kan dit?
Eigenlijk is het gewoon scheikunde. Door het mengen van ijs, water en zout ontstaat er een scheikundige reactie waarop het vriespunt van water verlaagd wordt en het smeltpunt van ijs ook. Met andere woorden, het ijs wil smelten maar voor het laten smelten van het ijs is meer warmte/energie nodig uit de omgeving dus onttrekt het ijs de warmte uit zijn omgeving (en daar komt hij de wijnfles tegen) om de te smelten. Hierdoor verdwijnt de warmte uit de wijnfles sneller en kun jij supersnel jouw wijn koelen.
Op welke temperatuur drink je witte wijn?
Op welke temperatuur drink je rode wijn?
Op welke temperatuur drink je rosé?
Temperatuur rode wijn
Temperatuur witte wijn
Temperatuur rosé
Huiskamertemperatuur rode wijn
Wijn snel koelen
Ik ben vergeten mijn wijn koel te leggen
Hoe koel ik mijn wijn snel?