Hoe lang kun je een open fles wijn bewaren en op welke manier?

Het kan gebeuren dat je een fles wijn opent en niet alles meteen opdrinkt. Misschien heb je maar een glas nodig voor een recept, of wil je slechts een glas wijn bij het eten drinken. Maar hoe lang kun je de rest van de fles wijn bewaren? En op welke manier kun je ervoor zorgen dat de wijn niet bederft? In deze blog geven we antwoord op deze vragen en geven we tips voor het bewaren van een open fles wijn.

Hoe lang kun je een open fles wijn bewaren?

Over het algemeen wordt aanbevolen om een open fles wijn binnen twee tot drie dagen te drinken. Dit geldt voor zowel rode, witte als roséwijnen. Naarmate de tijd verstrijkt, zal de wijn zijn aroma, smaak en kleur verliezen. Bovendien kan de wijn zuur worden en bederven, waardoor deze niet meer geschikt is om te drinken.

 

Er zijn echter uitzonderingen op deze regel. Sommige wijnen, zoals port, sherry, dessertwijnen en Madeira, kunnen langer worden bewaard nadat ze zijn geopend. Deze wijnen hebben een hoger alcoholgehalte en zijn versterkt, waardoor ze minder snel bederven. In het geval van deze wijnen kun je ze tot wel een maand na opening bewaren.

Wijnproeverij bij Les Freses

Hoe bewaar je een open fles wijn op de juiste manier?

Om ervoor te zorgen dat een open fles wijn niet bederft, zijn er een aantal dingen die je kunt doen:

 

  1. Sluit de fles af met de oorspronkelijke kurk of een vacuümstop. Hierdoor blijft de wijn beschermd tegen zuurstof, wat ervoor kan zorgen dat de wijn oxideert en bederft.

 

  1. Bewaar de fles wijn in de koelkast. Dit vertraagt het oxidatieproces en houdt de wijn langer goed.

 

  1. Vermijd temperatuurschommelingen en trillingen. Plaats de fles wijn op een stabiele en vlakke ondergrond en vermijd het verplaatsen van de fles.

Genieten

Het belangrijkste om te onthouden is dat de kwaliteit van de wijn achteruitgaat zodra je de wijn opent. Dus als je wilt genieten van een glas heerlijke wijn, kun je het beste de hele fles binnen een paar dagen consumeren. Zo weet je zeker dat je de smaak en geur van de wijn ervaart zoals hij bedoeld is.

Kus Mascha en Elke
Ontdek de Wereld van Biologische en Vegan Wijn: ViaViña, de Wijn voor Wine 4friends

Ontdek de heerlijke wereld van ViaViña's biologische en vegan wijnen, gemaakt met liefde voor de.....

Wat is wijn?

.....

Rosé all day

Als de thermometer een graadje of 15 aantikt dan begint de rosé al zachtjes te.....

Wat is kurk in je wijn?

Ik proef kurk Je hoort mensen er over praten, er worden sketches over gemaakt en.....

Wijnglazen, welke wijn moet er in welk glas?

Welke wijn in welk glas?

Maakt het verschil? Is een vraag die vaak gesteld.....

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *