Hoe lang kun je wijn bewaren en hoe bewaar je wijn het beste?

Hoe lang kan wijn worden bewaard en op welke manier?

Wijn is een heerlijk drankje dat in vele variaties verkrijgbaar is. Het kan een bijzondere toevoeging zijn aan een maaltijd, of juist dienen als een smakelijke afsluiter van een gezellige avond. Maar wat als je een fles wijn cadeau krijgt, of er een aantal hebt gekocht en niet van plan bent om deze meteen te drinken? Hoe lang kan wijn eigenlijk worden bewaard en op welke manier?

Hoe lang kan wijn worden bewaard?

Het antwoord op deze vraag hangt af van het type wijn en de manier waarop deze wordt bewaard. Over het algemeen geldt dat de meeste wijnen bedoeld zijn om binnen enkele jaren te worden gedronken. Dit geldt voor witte, rode, en roséwijnen die in de supermarkt of slijterij worden verkocht. Deze wijnen zijn ontworpen om snel te worden geconsumeerd en hebben over het algemeen niet de structuur en complexiteit om langere tijd te worden bewaard. Na verloop van tijd kunnen deze wijnen hun smaak, aroma en kleur verliezen.

 

Welke wijnen zijn het beste geschikt om te bewaren? Er zijn mooie wijnen die wel goed kunnen worden bewaard, zoals speciale vintage wijnen en wijnen met hoge tannines en zuren. Deze wijnen worden vaak in kelders bewaard en kunnen tientallen jaren meegaan. Het is belangrijk om te weten dat het bewaren van wijn niet altijd betekent dat deze beter wordt. De meeste wijnen hebben een optimale drinkperiode, waarin ze op hun best zijn.

Witte wijnen

De meeste witte wijnen zijn bedoeld om jong te worden gedronken en hebben geen lange bewaartijd. Lichtere, fruitige wijnen zoals Riesling en Sauvignon Blanc kunnen ongeveer 1-2 jaar worden bewaard, terwijl vollere, eikenhoutgerijpte witte wijnen zoals Chardonnay en Viognier tot wel 5 jaar kunnen worden bewaard. Witte wijnen moeten worden bewaard in een koele, donkere omgeving met een constante temperatuur, bij voorkeur tussen 10 en 15 graden Celsius.

Rode wijnen

Rode wijnen hebben over het algemeen een langere bewaartijd dan witte wijnen. Lichtere, fruitige rode wijnen zoals Pinot Noir en Beaujolais kunnen ongeveer 2-3 jaar worden bewaard, terwijl vollere, tanninerijke wijnen zoals Cabernet Sauvignon en Bordeaux blends tot wel 10-15 jaar kunnen worden bewaard. Om rode wijn goed te bewaren, moet de wijn worden bewaard bij een constante temperatuur van ongeveer 12-18 graden Celsius, in een donkere omgeving met een hoge luchtvochtigheid.

Hoe bewaar je wijn op de juiste manier?

De manier waarop je wijn bewaart is net zo belangrijk als de tijd dat je hem bewaart. Er zijn enkele factoren die de bewaartijd van wijn negatief kunnen beïnvloeden, zoals blootstelling aan licht, hoge temperaturen, temperatuurschommelingen, trillingen en droge lucht. Het is daarom belangrijk om wijn op de juiste manier te bewaren, bijvoorbeeld:

 

– Bewaar wijn op een koele en donkere plaats, zoals een kelder, kast of wijnkoelkast. Temperaturen tussen de 10 en 15 graden Celsius zijn ideaal als je de wijn lang wilt bewaren.

– Bewaar flessen liggend, zodat de kurk vochtig blijft en de wijn niet kan oxideren.

– Vermijd temperatuurschommelingen en trillingen, die de kwaliteit van de wijn kunnen aantasten.

– Houd rekening met de optimale drinkperiode van de wijn en bewaar deze niet langer dan aanbevolen.

Natuurlijk heeft niet iedereen een wijnkelder, dus hoe bewaar je wijn zonder kelder? Nou bijvoorbeeld in een kast in de garage of in de kruipruimte van je huis. Als je wijn wilt bewaren in de kruipruimte is het wel belangrijk dat deze helemaal vochtvrij is.

Hoelang je wijn kunt bewaren is afhankelijk van het type wijn en de manier waarop deze wordt bewaard. De meeste wijnen zijn bedoeld om binnen enkele jaren te worden gedronken, terwijl sommige wijnen wel tientallen jaren kunnen meegaan. Het bewaren van wijn vereist speciale aandacht en zorgvuldigheid, en het is belangrijk om rekening te houden met de optimale drinkperiode en de juiste bewaaromstandigheden. Zo kun je optimaal genieten van de smaak en aroma van jouw favoriete wijnen, zowel nu als in de toekomst.

 

Wil je weten hoe lang je wijn kunt bewaren na het openen? Lees dan onze blog over dit onderwerp door hier te klikken.

 

Lees hier verder..
Kus Mascha en Elke
Ontdek de Wereld van Biologische en Vegan Wijn: ViaViña, de Wijn voor Wine 4friends

Ontdek de heerlijke wereld van ViaViña's biologische en vegan wijnen, gemaakt met liefde voor de.....

Wat is wijn?

.....

Rosé all day

Als de thermometer een graadje of 15 aantikt dan begint de rosé al zachtjes te.....

Wat is kurk in je wijn?

Ik proef kurk Je hoort mensen er over praten, er worden sketches over gemaakt en.....

Wijnglazen, welke wijn moet er in welk glas?

Welke wijn in welk glas?

Maakt het verschil? Is een vraag die vaak gesteld.....

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *