Wil je meer weten over wijn? Heb je onze blogs al bekeken? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over wijn en/of leuke wijnweetjes.
Wijn is een drank die ontstaat door het vergisten van druiven, waarbij de suikers uit de druiven, geheel of gedeeltelijk, worden omgezet in alcohol.
Wijn bestaat uit alcohol, zuren, suiker, kleur-, geur- en smaakstoffen én water.
Wijn mag alleen gemaakt worden van de wijndruif, oftewel de Vitis Vinifera. Dit is de plantensoort. Binnen deze druivensoort zijn ongeveer 10.000 variëteiten/druivenrassen te vinden waar wijnen van gemaakt worden.
Wijn mag alleen gemaakt worden van de wijndruif, oftewel de Vitis Vinifera. Dit is de plantensoort. Binnen deze druivensoort zijn ongeveer 10.000 variëteiten/druivenrassen te vinden waar wijnen van gemaakt worden.
Bij wijnen heeft men het vaak over druivensoort als men bijvoorbeeld spreekt over de Chardonnay of de Tempranillo, maar dat is onjuist. Dit zijn Druivenrassen die vallen onder de druivensoort Vitis Vinifera.
Wist je dat slechts 1% van alle druivenrassen wordt gebruikt voor 99,9% van de kwaliteitswijnen?
Druivenrassen of variëteiten, in het Frans = crépage, en in het Engels = variety
Dat is eigenlijk maar van 1 soort, namelijk de Vitis Vinifera. Onder deze druivensoort vallen wel zo’n 10.000 druivenrassen of druivenvariëteiten waar verschillende wijnen van gemaakt worden.
Na het persen van de druiven komen er polyfenolen, dit is de wetenschappelijk naam voor tannine, vrij uit de schil, pitjes en stelen van de druiven, maar ook uit de vaten waarin de wijn wordt gerijpt. Tannines of looizuur zorgt ervoor dat wijn langer houdbaar wordt en zorgt daarnaast voor de kracht en bite aan de wijn. Teveel tannine of looizuur zorgt voor een onaangenaam stroef gevoel in de mond.
Meer weten over tannine, lees onze blog:
Wijn weetjes
Wat zijn tannines?
Veel mensen denken dat rosé een mengeling is van rode en witte wijn en alhoewel dit geen verkeerde gedachte is wordt rosé eigenlijk op 3 verschillende manieren geproduceerd.
- Direct persen of pressure direct in het Frans;
- Bloeden of Saigner in het Frans;
- Mengen
wil je meer weten over deze methodes of rosé? Lees onze blog:
Kurk in wijn is een wijnfout. Oftewel, als er kurk in jouw wijn zit moet je deze absoluut NIET drinken.
Trichlooranisol oftewel TCA veroorzaakt deze wijnfout. TCA is een chemische reactie tussen geurstoffen, schimmels en gisten die zich aan chloorresten hechten. De geur die van de wijn afkomt is muf, ruikt naar schimmel of karton. Ook veel mensen vergelijken de geur met die van een natte hond of vuile vaatdoek. Naast deze geur ruik je bij kurk weinig andere dingen in de wijn. Ruikt de wijn muf, schimmelig of naar natte hond? Drink hem dan absoluut niet, ook niet een slokje om te proeven.
Meer lezen over kurk in wijn? Lees onze blog:
De geur van zwavel in je wijn is geen teken van kurk, de geur van zwavel is vaak afkomstig van het gistingsproces en kan soms de mooiste wijnen opleveren. Soms moet je door een aroma heen proeven. Maar niet bij kurk!
Nee natuurlijk MOET het niet, maar het ruiken en proeven van wijn voordat hij wordt geschonken aan je gasten of tafelgenoten is om te voorkomen dat er een wijn met een wijnfout geschonken wordt.
Je proeft een wijn in een restaurant dus niet voor om te kijken of je hem lekker vindt, in het restaurant gaan ze er vanuit dat jij de wijn met zorg en aandacht hebt uitgekozen van de kaart. Je controleert de wijn alleen of deze geen kurk heeft, geoxideerd of heel oud is. Ruikt de wijn muf, naar natte hond, stoffig of naar azijn? NIET DRINKEN!
TIP!
Vind je het wijnproeven in een restaurant nog moeilijk of twijfel je na het proeven? Vraag de ober of sommelier van het restaurant om voor je te proeven.
Meer lezen over het proeven van wijn? Lees onze blog:
Naast de welbekende flute voor de mousserende wijnen zoals champagne of Cava zijn er veel verschillende soorten glazen. Hoewel er voor iedere wijnsoort wel een specifiek glas is kun je stellen dat je voor een rode wijn een groter wijnglas gebruikt dan voor witte wijn. Waarom? Lees het in onze blog:
Voor het serveren van mousserende wijn kun je een flute of een coupe gebruiken. De keuze is de persoonlijke voorkeur van de de gastheer/-vrouw.
Wil je mousserende wijn proeven? Gebruik dan gewoon een proefglas, zo kun je optimaal de smaken en aroma’s uit de Champagne, Cava of Prosecco proeven.
Het antwoord op deze vraag is een absolute JA. Dit kun je goed testen/aantonen met een klein proefje, ook leuk om met kinderen te doen omdat er geen wijn aan te pas komt. Alles wat je nodig hebt is een aantal verschillende glazen en een flesje water. Zin in een experiment? Kijk dan in onze blog:
Het proosten met wijn is een eeuwenoud gebruik. Er zijn veel theorieën over waar dit vandaan komt en natuurlijk is dit geen exacte wetenschap. Maar 1 ding staat als een paal boven water, tegenwoordig proosten we met alcohol om elkaar gezondheid en voorspoed te wensen en/of een feestelijke gelegenheid te vieren.
Meer lezen over proosten? Lees onze blog:
Cava is net als Champagne een mousserende wijn die op traditionele wijze gemaakt wordt, het zogenaamde méthode traditionnelle.
Cava was de eerste niet Franse mousserende wijn en is nog steeds een wereldwijd succes. De Spaanse Cava is eigenlijk Catalaans en komt uit de provincie Penedés. Elk van de 3 Catalaanse druivenrassen draagt bij op zijn eigen manier aan de smaak van Cava. De druivenrassen zijn Macabeo, Xarel-Lo en Parellada. De Cava wordt op dezelfde manier gemaakt als Champagne. Tijdens de 2e gisting van minimaal 9 maanden krijgt de Cava zijn koolzuur.
Meer lezen over Cava? Lees onze blog:
Rode wijn zit in een donkere fles om de wijn te beschermen tegen het zonlicht. Blootstelling van de wijn aan zonlicht (ook in een fles) zorgt ervoor dat de natuurlijke antioxidanten in de wijn worden afgebroken, waardoor oxidatie kan optreden en de wijn dus niet goed meer is. Een gekleurd glas houdt het zonlicht buiten, de antioxidanten binnen en zo blijft de wijn langer goed.
Wijn is al zo oud als de weg naar Rome, sterker nog het is ouder. De geschiedenis van wijn gaat al duizenden jaren terug. De oorsprong is door historici terug herleid naar het gebied dat wij nu kennen als Irak en Iran, het toenmalige Mesopotamië en de Kaukasus. Echter heeft Georgië een wijntraditie van meer dan 7.000 jaar oud en zij claimen het oorspronkelijke wijnland te zijn.
Het proeven van wijn doe je in 6 stappen:
- Kijken – je beoordeelt de kleur van de wijn en of hij helder/troebel is;
- Ruiken – zonder te walsen neem je een snelle en diepe snuif. Ruikt de wijn fris/zuiver of juist niet?
- Walsen en ruiken – nu wals je de wijn en je ruikt opnieuw. Nu komen er meer en nieuwe aroma’s vrij. Wat ruik je?
- Proeven – neem een slok die iets groter is dan normaal. Laat deze slok een paar seconden door je mond rollen. Zuig een beetje lucht bij om de aroma’s via je mond naar je neus te brengen. Is het een lichte of zware wijn? Smaakt hij droog, zuur of juist zoet? Hoe voelt hij aan in je mond?
- Naproeven – door de wijn uit te spugen ga je naproeven en breng je je mond en neus opnieuw goed in contact met de wijn. Hierna kun je boordelen of de smaak lang blijft hangen (lange afdronk) of dat hij zo weg is.
- Conclusie – benoem wat je ervan vindt. Je kunt het ook opschrijven als je dat leuk vindt. Een proefformulier met eventueel een aromawiel kan hierbij helpen.
Wil je meer weten over wijnproeven of ons aromawiel downloaden? Lees onze blog:
Glühwein of Bisschopswijn is verwarmde rode wijn met kruiden en fruit, welke vooral rond de decembervieringen geserveerd wordt. Benieuwd wat er in zit? Hieronder vind je het recept.