Bisschopswijn of Glühwein

Glühwein

Sinterklaas staat voor de deur en traditioneel wordt er tijdens Sinterklaas bisschopswijn gedronken. Maar wat is nou het verschil tussen Bisschopswijn en Glühwein. Als je de recepten goed bestudeerd kom je eigenlijk tot de conclusie dat beide recepten gelijk zijn. Sommige zeggen dat het verschil zit in het gebruik van sinaasappelschijven en citroen, maar in veel recepten voor glühwein zitten ook citroenschijven, tenminste in die van ons wel. Dus tijdens Sinterklaas noemen wij het bisschopswijn en daarna heet het gewoon weer glühwein. 

Tijdens de koude wintermaanden zie je op markten of evenementen vaak een dampende ketel met glühwein staan, door zijn heerlijke kruiden en natuurlijk zijn warmte is dit het winterdrankje bij uitstek. Heerlijk om even op te warmen bij een vuurkorf tijdens een kerstmarkt of om te ontdooien op de bank na een winterwandeling of na een sneeuwballengevecht. En alhoewel de sneeuw nog ver weg lijkt vinden wij het al koud genoeg voor een heerlijke kruidige mok glühwein of bisschopswijn, het is tenslotte bijna Sinterklaas. Daarom vind je ons lekkerste glühweinrecept hieronder.

Pineut Warm Wishes kruiden voor glühwein.

Heb je geen zin om het kruidenmengsel te maken of wil je het meenemen als (Sinterklaas)cadeau? Kijk dan in onze webshop voor de Pineut Warm Wishes mix voor glühwein. Dit potje is kant en klaar voor een heerlijke glühwein, het enige dat je nog hoeft toe te voegen is  750 ml. Rode wijn, bijvoorbeeld onze Fierce Red Tempranillo, en 50 gram suiker.

Ga je Sinterklaas vieren? Neem voor de gastvrouw of -heer een pakketje mee om glühwein te maken, deze bestel je eenvoudig in onze webshop.

Glühwein of bisschopswijn recept

Dit heb je nodig:

250 ml. water

100 gr. fijne kristalsuiker

2 kaneelstokjes

2 steranijs

4 kruidnagel, dit is het minimum maar meer mag ook als je dat lekker vindt

Halve citroen, ook de schil van de andere helft in dunne reepjes

2 sinaasappels, in plakjes gesneden

750 ml. Rode wijn, bijvoorbeeld onze Fierce Red Tempranillo

Scheutje port, (stroh)rum, cointreau of cognac als je dat lekker vindt, dit gaat puur om smaak.

Bereiding:

Was de sinaasappels en de citroen goed af voordat je ze schilt of snijdt. Niet alleen afspoelen onder de kraan maar even een doek er overheen poetsen zodat ze goed schoon zijn.

Snijd de sinaasappels en halve citroen in schijfjes, schil de andere helft van de citroen en gebruik de dunne reepjes van de schil ook.

Doe het water in een pan, breng aan de kook en voeg de suiker toe, laat een beetje oplossen voordat je de overige ingrediënten er aan toevoegt.

Voeg alle ingrediënten, behalve de wijn en eventueel likeur, toe aan het suikerwater. Breng het wederom aan de kook, zet het mengsel daarna zachter en laat nog 15 minuten doortrekken met de deksel op de pan. 

Voeg de wijn en eventueel de likeur na 15 minuten toe en verwarm (niet laten koken) nog 5 minuten door. De glühwein is helemaal klaar als de suiker is opgelost.

Je kunt de glühwein even filteren zodat de kruiden uit de glühwein is voordat je het inschenkt, maar zeg nou zelf het ziet er toch mooi uit zo’n ster in je mok! Filter je hem wel? Doe dan een schijfje sinaasappel in het glas of de mok en maak het af met een kaneelstokje om te roeren.

Enjoy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *